04 Januari 2021

 Ayah pulangkan derma yang orang beri pada dia.

Kami adik beradik pening. Memangpun kami sekeluarga hidup susah. Nak sambung belajarpun tak boleh. Tak mampu bayar yuran. Makan pakai kami pun ala kadar saja. Atap rumah pun dah bocor. Lantai rumahpun dah adayang reput.
Heran betul..pasal apa ayah pulangkan balik wang derma yang dia dapat. Pening.
Baru sejak dua menjak ni kami tahu yang ada hartawan bagi derma kat ayah. Mak pun tak pernah cakap apa-apa. Pasal apa hartawan tu bagi kamipun tak tahu hujung pangkal.
Dulu seingat kami mak dengan ayah selalu melancong keluar negeri. Kamipun heran macam mana ayah dan mak dapat duit. Ah..kata abang ...mak dan ayah cari peluang rezeki. sebab itu mak dan ayah pergi melancong.
Tanya abang long...abang long pun tak tahu. Tah.... katanya. Abang long pun tak tahu...Mak dan ayah tak pernah bagi tahu. Yang ayah dan mak pesan abang long kene jage kami semua kat rumah...tu aje...
Kami pelik...ayah jadi gitu. Dah orang bagi derma ambil sajalah. Sebab apa pulangkan. Ambik sikit aje...dan pulangkan yang bakinya. Dengar cerita yang digunakan hanya sikit je. Yang dipulang banyak. Heran dan pelik sungguh sikap ayah. Selalu tak macam ni.
Kami tanya abang long lagi...apa yang ayah dan mak buat dengan duit derma yang orang bagi tu... belanja beli apa. Ah...abang long pun tak tau. Tak ada apapun yang ayah beli untuk kami...mahupun untuk rumah kami. Yang nampak mak pakai rantai dan cincin besar...tu aje...

13.2.16

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Belum bertajuk

  Di sangkak tradisi Dieramnya generasi buat menyambung legasi Menetaslah wajah-wajah baru dari kehangatan kasih